Ontdek de wereld van CCUS in één dag

Deze masterclass biedt een verkenning van Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS) en behandelt de belangrijkste onderdelen van de complete CCUS-waardeketen. De focus ligt op CO2-afvang, opslag en utilisatie, evenals de financiële aspecten die daarbij komen kijken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan regelgeving en publieke acceptatie rondom CCUS en de bijbehorende toepassingen, bijvoorbeeld in de industrie en energieopwekking.

Voordelen:

 • Kennis van de techniek achter CCUS
 • Realistisch inzicht in de toekomstige mogelijkheden van CCUS
 • Inzicht in de business case van CCUS
 • Kennisuitwisseling met experts en collega’s

Het programma duikt in CCUS. CCUS-technologie omvat het vastleggen van kooldioxide-uitstoot uit industriële processen of energiecentrales, het gebruik van de opgevangen CO2 in verschillende toepassingen zoals verbeterde oliewinning of de productie van synthetische brandstoffen, en vervolgens het ondergronds opslaan van de CO2 om te voorkomen dat het in de atmosfeer terechtkomt. Dit proces kan de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderen en helpen bij het beperken van klimaatverandering.

Welke rol gaat CCUS spelen in de energietransitie? Maar hoe ver is de techniek? Wat zijn de kosten? En wat is het beleid van verschillende landen en continenten hierover? Dit zijn vragen die beantwoord worden gedurende het programma.

Wat je leert:

 • De verschillende mogelijkheden met carbon capture
 • De wereldwijde potentie van de techniek
 • Technologische en financiële uitdagingen
 • Toepasmogelijkheden van opgevangen koolstof

Deze Masterclass CCUS is ontwikkeld voor starters en professionals met diverse achtergronden en in de energietransitie willen gaan werken of zich binnen de sector willen verdiepen in CCUS. Het is een ideaal programma om te volgen als je nog weinig tot geen kennis van het onderwerp hebt.

Module 1
 • Lecture 1 Thursday 21 November 2024 08:30 - 17:30 Gasunie, Groningen
 • LocationGasunie in Groningen, The Netherlands
Earl Goetheer, Scientific Programme Advisor New Energy Business School

Earl Goetheer

Earl Goetheer is a professor at TU Delft (specialisation: energy storage) and chief technology officer at High Tech XL (a venture building company). He holds a PhD in chemical engineering from Eindhoven University of Technology and an MSc in organic chemistry and process technology from Wageningen University. In his career (including as Principal Scientist at TNO) of more than 20 years in chemical technology, he has participated in a number of major international research programmes in carbon capture and utilisation (CCUS) technology (CASTOR, CESAR, CAPRICE, OCTAVIUS, ICAP). He has published more than 100 scientific papers and holds more than 60 patents in the field of process engineering.

Deze Masterclass kan los of als onderdeel van ons onboardingsprogramma 'Introductie in de Energietransitie' worden gevolgd.

Introductie in de Energietransitie

Register

You can easily register online for this programme.

Participant(s)

Participant#1


Billing information

Invoice details

  Contact details invoice

  Contact details invoice

   Payment

   Choose a payment method   Other programmes within this theme

   Carbon Capture, Utilisation & Storage Expedition
   Offline programme

   Carbon Capture, Utilisation & Storage Expedition

   • 8 Oct 2024 - 11 Oct 2024
   • Thessaloniki, Greece
   Masterclass Batterij & Opslag
   Offline programme

   Masterclass Batterij & Opslag

   • 9 Oct 2024
   • Utrecht, The Netherlands