Ontdek de wereld van CCUS in één dag

Deze masterclass biedt een verkenning van Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS) en behandelt de belangrijkste onderdelen van de complete CCUS-waardeketen. De focus ligt op CO2-afvang, opslag en utilisatie, evenals de financiële aspecten die daarbij komen kijken. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan regelgeving en publieke acceptatie rondom CCUS en de bijbehorende toepassingen, bijvoorbeeld in de industrie en energieopwekking.

Voordelen:

 • Kennis van de techniek achter CCUS
 • Realistisch inzicht in de toekomstige mogelijkheden van CCUS
 • Inzicht in de business case van CCUS
 • Kennisuitwisseling met experts en collega’s

Het programma duikt in CCUS. CCUS-technologie omvat het vastleggen van kooldioxide-uitstoot uit industriële processen of energiecentrales, het gebruik van de opgevangen CO2 in verschillende toepassingen zoals verbeterde oliewinning of de productie van synthetische brandstoffen, en vervolgens het ondergronds opslaan van de CO2 om te voorkomen dat het in de atmosfeer terechtkomt. Dit proces kan de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderen en helpen bij het beperken van klimaatverandering.

Welke rol gaat CCUS spelen in de energietransitie? Maar hoe ver is de techniek? Wat zijn de kosten? En wat is het beleid van verschillende landen en continenten hierover? Dit zijn vragen die beantwoord worden gedurende het programma.

Wat je leert:

 • De verschillende mogelijkheden met carbon capture
 • De wereldwijde potentie van de techniek
 • Technologische en financiële uitdagingen
 • Toepasmogelijkheden van opgevangen koolstof

Deze Masterclass CCUS is ontwikkeld voor starters en professionals met diverse achtergronden en in de energietransitie willen gaan werken of zich binnen de sector willen verdiepen in CCUS. Het is een ideaal programma om te volgen als je nog weinig tot geen kennis van het onderwerp hebt.

Module 1
 • Lecture 1 Wednesday 8 May 2024 09:00 - 17:00
 • LocationHeadquarters EBN in Utrecht, The Netherlands
Earl Goetheer, Scientific Programme Advisor New Energy Business School

Earl Goetheer

Earl Goetheer is hoogleraar aan de TU Delft (specialisatie: energieopslag) en chief technology officer bij High Tech XL (een durfbouwbedrijf). Hij heeft een PhD in chemische technologie van de Technische Universiteit Eindhoven en een MSc in organische chemie en procestechnologie van Wageningen Universiteit. In zijn carrière (waaronder als Principal Scientist bij TNO) van meer dan 20 jaar in de chemische technologie heeft hij deelgenomen aan een aantal grote internationale onderzoeksprogramma’s op het gebied van koolstofafvang en -gebruik (CCUS)-technologie (CASTOR, CESAR, CAPRICE, OCTAVIUS, ICAP ). Hij heeft meer dan 100 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en bezit meer dan 60 patenten op het gebied van procestechniek.

Deze Masterclass kan los of als onderdeel van ons onboardingsprogramma 'Introductie in de Energietransitie' worden gevolgd.

Introductie in de Energietransitie

Register

You can easily register online for this programme.

Select session
Session
1
Course type
On site programme
Date
8 May 2024
Location
Utrecht, The Netherlands
Participant(s)

Participant#1


Billing information

Invoice details

  Contact details invoice

  Contact details invoice

   Payment

   Choose a payment method   Other programmes within this theme

   Carbon Capture, Utilisation & Storage Expedition
   Offline programme

   Carbon Capture, Utilisation & Storage Expedition

   • 9 Oct 2024 - 11 Oct 2024
   • Thessaloniki, Greece
   Masterclass Batterij & Opslag
   Offline programme

   Masterclass Batterij & Opslag

   • 9 Oct 2024
   • To be determined