Ontdek de wereld van netcongestie in één dag

Deze masterclass biedt een diepgaande verkenning van netcongestie en behandelt de belangrijkste onderdelen van het beheer van congestie in elektriciteitsnetwerken. De kansen en uitdagingen op het gebied van interconnectiviteit, standaardisatie, regelgeving, beleid en marktwerking, digitalisering, decentralisatie en cyberbeveiliging in relatie tot netcongestie worden besproken.

Voordelen:

 • Interactieve discussies en toepassingen uit de praktijk
 • Gaat dieper in op belangrijke onderwerpen: marktregels, stimulansen, blockchain, cyberbeveiliging
 • Voorziet deelnemers van weloverwogen keuzes voor projecten of organisaties.

Wat is netcongestie?

Het elektriciteitsnet in Nederland staat onder druk. Dit komt vooral door de snelle opkomst van hernieuwbare energie en de elektrificatie van de industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving. Denk aan wind- en zonneparken, laadinfrastructuur en warmtepompen, waarvan de groei de komende decennia nog doorzet. De overgang naar deze duurzame energiebronnen kan leiden tot een ongelijke verdeling van energieproductie en -vraag gedurende het jaar. Zo kan er teveel elektriciteit worden opgewekt op plaatsen waar dat niet op dat moment nodig is, en kan het vanuit die locaties niet in grote hoeveelheden worden getransporteerd. Dit probleem wordt netcongestie genoemd en speelt een belangrijke rol in de energietransitie.

Netcongestie vereist investeringen in elektriciteitsnet om te verzwaren, maar ook in slimme netwerken, opslagtechnologieën en flexibele vraag- en aanbodbeheersystemen. Om tot een oplossing te komen is alleen alles verzwaren niet snel genoeg, maar voor een optimaal energiesysteem ook niet efficiënt genoeg. Wanneer vraag en aanbod ook flexibeler van het elektriciteitsnet gebruik kunnen maken kunnen maatschappelijke kosten optimaal worden ingezet. Alleen op die manier kan de overgang naar duurzame energiebronnen soepel verlopen en kunnen we een betrouwbaar, efficiënt en veerkrachtig energienetwerk garanderen.

Over het programma

Het programma duikt in op netcongestie en wordt begeleid door experts uit de energie-industrie. De Masterclass omvat interactieve discussies en praktijkgerichte voorbeelden om deelnemers een alomvattend begrip te geven van netcongestie en de mogelijke oplossingen. Belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere welke regels de marktwerking bepalen, nettarieven en prikkels die het gebruik beïnvloeden, het gebruik van blockchain en kunstmatige intelligentie, lokale energieproductie en microgrids, en de risico’s en maatregelen met betrekking tot cybersecurity in relatie tot netcongestie.

Wat je leert:

 • Uitgebreid begrip van netwerkcongestie en oplossingen
 • Interactieve discussies en toepassingen uit de praktijk
 • Gaat dieper in op belangrijke onderwerpen: marktregels, stimulansen, blockchain, cyberbeveiliging

Deze Masterclass is ontwikkeld voor starters en professionals met diverse achtergronden en in de energietransitie willen gaan werken of zich binnen de sector willen verdiepen in netcongestie. Het is een ideaal programma om te volgen als je nog weinig tot geen kennis van het onderwerp hebt.

Module 1
 • Lecture 1 Thursday 6 June 2024 09:00 - 17:00
 • LocationHoofdkantoor Enexis in Zwolle, The Netherlands

Deze Masterclass kan los of als onderdeel van ons onboardingsprogramma 'Introductie in de Energietransitie' worden gevolgd.

Meer informatie over Introducie in de Energietransitie

Register

You can easily register online for this programme.

Select session
Session
1
Course type
On site programme
Date
6 June 2024
Location
Zwolle, The Netherlands
Participant(s)

Participant#1


Billing information

Invoice details

  Contact details invoice

  Contact details invoice

   Payment

   Choose a payment method   Other programmes within this theme

   Masterclass Introductie in de Energietransitie 
   Offline programme

   Masterclass Introductie in de Energietransitie 

   • 18 Jun 2024
   • Amsterdam, The Netherlands
   Masterclass Energietransitie in Praktijk
   Offline programme

   Masterclass Energietransitie in Praktijk

   • 2 Jul 2024
   • Groningen, The Netherlands
   Masterclass Zonne-energie
   Offline programme

   Masterclass Zonne-energie

   • 10 Sep 2024
   • Groningen, The Netherlands